Veiligheidsregio’s maken balans op: ‘Rustige jaarwisseling blijft drukste nacht van het jaar’

Hulpdiensten kregen rond de jaarwisseling te maken met duizenden incidenten. Dat blijkt uit verslagen van de nacht die de meeste veiligheidsregio’s inmiddels hebben gepubliceerd. In totaal gaat het om meer dan 3.500 meldingen.

Het is mogelijk dat sommige incidenten dubbel zijn geteld, bijvoorbeeld omdat er zowel brand uitbrak als dat een gewonde naar de eerste hulp moest, maar daar staat tegenover dat een deel van de veiligheidsregio’s nog geen cijfers heeft bekendgemaakt.

In sommige regio’s lijkt de schade mee te vallen, zoals in veiligheidsregio Noord-Holland Noord, die spreekt van een „beheersbaar verlopen” jaarwisseling. In Zaanstreek-Waterland hadden brandweer en ambulance het „aanzienlijk minder druk” dan vorig jaar, in Gelderland-Midden was het „druk maar behapbaar”.

Toch blijft het algemene beeld dat de jaarwisseling gevuld was met onrust, variërend van brandjes en ongelukken tot gewelddadige confrontaties. Regio Zuid-Holland Zuid: „Een rustige jaarwisseling blijft de drukste nacht van het jaar.”

Wetteloosheid

De Groningse brandweer spreekt van „heftige incidenten” na een grote brand in Stadskanaal en twee dodelijke verkeersongelukken. In Brabant-Noord was het een „drukke avond” met „forse schade” en „persoonlijk letsel”.

„De Oud en Nieuwtraditie is in de eerste uren van het nieuwe jaar verworden tot een vorm van wetteloosheid waarin alles geoorloofd lijkt en waarbij de traditie helaas ook dit jaar voor een aantal mensen is geëindigd in een tragedie”, zegt Arjen Littooij, hoofd van de Rotterdamse veiligheidsregio, in een verklaring. De brandweer kreeg in die regio 607 meldingen, ambulances maakten zeker 227 ritten.


Lees ook
Oudejaarsnacht vol incidenten, hulpdiensten bekogeld en ME ingezet in meerdere steden

Volgens de politie zijn bij „heftige incidenten” tientallen agenten gewond geraakt.

In en rond Den Haag telde de brandweer 528 incidenten en de politie nog eens 287. Brandweerlieden werden twee keer belaagd, schrijft de veiligheidsregio. „Geweld en agressie tegen de brandweer wordt niet geaccepteerd en daarom is direct aangifte gedaan.” Ook in het zuiden van Gelderland werd de brandweer meermaals met vuurwerk bekogeld. De landelijke politie maakte eerder op de dag bekend dat tientallen agenten gewond zijn geraakt.

‘Alle perken te buiten’

„Dat er zoveel hulpverleners zijn aangevallen tijdens de jaarwisseling gaat alle perken te buiten”, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) op X. „Van hulpverleners blijf je af.” Demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz sluit zich daarbij aan: „Bizar dat mensen het keer op keer in hun hoofd halen om hulpverleners te belagen met vuurwerk en geweld.”

De Utrechtse brandweer ging naar meer dan tweehonderd branden. „De jaarwisseling is voor veel Utrechters geweest wat het zou moeten zijn: een mooi feestje”, zegt burgemeester Sharon Dijksma volgens persbureau ANP. „Tegelijkertijd was er een groep mensen die zich heeft misdragen en het nodig vond vuurwerk naar agenten en brandweer te gooien. […] Over deze trend maak ik me grote zorgen.”

In zestien gemeenten gold deze jaarwisseling een lokaal vuurwerkverbod. Burgemeesters van die gemeenten zijn niet verbaasd dat mensen ondanks het verbod vuurwerk hebben afgestoken, schrijft persbureau ANP. Het afsteken „was ingecalculeerd”, reageert een Apeldoornse woordvoerder. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls: „Het [verbod] ondersteunt, je kunt het aanvullend tegen iemand gebruiken, maar het is geen topprioriteit.”